Nathalie Groot Kormelink

Nathalie Groot Kormelink

Functie:
Architect - bouwbioloog

Organisatie:
SPARC Architecture (eigenaar)

CORSOWAGEN
Opgroeiend in het Achterhoekse dorpje Beltrum ging ik als klein kind met mijn vader mee naar de bouw van de jaarlijkse bloemen corsowagen. Daar mocht ik helpen met allerlei werkzaamheden van het vast houden van staal dat gelast moest worden tot het uitzagen van houten onderdelen, papier-maché plakken tot het vormen van 3d figuren met kippengaas. Uiteindelijk werd ik, net als mijn vader, ontwerper van de corsowagen. Bij de bouw van de wagen werken mannen en vrouwen, jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking nauw samen, om geheel vrijwillig en met veel passie in 4 maanden tijd een corsowagen te bouwen. Hier is de liefde voor het samen creëren en het ontwerpen ontstaan.


KUNSTACADEMIE EN ACADEMIE VAN BOUWKUNST
Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie in Enschede gegaan. waar ik in 1997 ben afgestudeerd als interieurarchitect. Aansluitend heb ik een jaar bouwfysica en mechanica gestudeerd in Amsterdam. In 1998 ben ik op de Academie van Bouwkunst in Arnhem begonnen met de studie tot architect. In 2003 ben ik daar afgestudeerd met de titel Master of Architecture.


ACHITECTUURREIS EN MASTERCLASS
2005 was een belangrijk jaar. In dat jaar heb ik ontslag genomen bij het architectenburo waar ik werkte om dankzij een gehonoreerde subsidieaanvraag bij het Fonds BKVB, een studiereis van 8 maanden te maken. Tijdens deze reis door Nieuw Zeeland, Australië, Nieuw Caledonië en Japan heb ik de architectuur van deze landen bestudeerd en met name de invloed van het klimaat op de architectuur. Tijdens deze reis heb ik ook deelgenomen aan de Glenn Murcutt International Masterclass, onder leiding van Pritzkerprijs ( een soort Nobelprijs voor architectuur) winnaar Glenn Murcutt, Peter Stutchbury en Richard Leplastrier. Deze 2-weekse Masterclass wordt jaarlijks gehouden in Australië en bijgewoond door 30 architecten uit de hele wereld. In 2011 heb ik voor de 2e keer mee mogen doen aan dezelfde International Masterclass, dit keer in Ierland. Architect en professor Juhani Pallasmaa was hier gastdocent. Hij heeft een aantal belangrijke boeken over architectuur geschreven.
De reis en de Masterclasses hebben mij persoonlijk en mijn kijk op architectuur en de wereld blijvend veranderd en beïnvloeden tot op de dag van vandaag mijn leven en werk. Respect voor natuur, mens en dier.


SPARC + BOUWBIOLOGIE
In 2007 heb ik SPARC Architecture opgericht en heb me bezig gehouden met duurzame gebouwen. Toch voelde het alsof er iets ontbrak, het was nooit compleet, er miste nog iets. Daarom ben ik de studie bouwbiologie gaan doen aan het toonaangevende instituut voor Bouwbiologie IBN in Rosenheim, Duitsland. In Duitsland is bouwbiologie een bekende wetenschap en hebben ze duizenden bouwbiologen, in Nederland is het nog relatief onbekend en tellen we maar zo’n 40 bouwbiologen en nog veel minder bouwbiologisch architecten. Bouwbiologie is de wetenschap die zich richt op het effect van gebouwen op de mensen die er in wonen of werken en het effect van die gebouwen op de omgeving. Bouwbiologie is voor de schakel die ik nog miste. Bouwbiologie gaat een behoorlijke stap verder dan duurzaam (energiebesparend) bouwen. Een duurzaam gebouw is lang niet altijd gezond; een bouwbiologisch gebouw is wel altijd duurzaam en gezond. Elke ingreep gebasseerd op de bouwbiologie, klein of groot, een meubelontwerp of een groot stedenbouwkundig ontwerp, is per definitie een positieve en waardevolle bijdrage.


HEDEN
Sinds de afronding van de studie bouwbiologie houden we ons binnen het buro alleen nog bezig met bouwbiologische ontwerpen. De eerste volledig bouwbiologische woning is in oktober 2023 opgeleverd. We zijn intussen bezig met de bouwbiologisch ontwerpen van 4 grote verbouwingen en een volgende nieuwbouw bouwbiologische woning staat op stapel.

Social Media

Linkedin   

« Naar het overzicht

Terug naar boven