Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle

Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle

De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle is Maartje van den Berg net gestart als klimaatburgemeester, maar, zoals ze zelf zegt: “Eigenlijk ben ik mijn hele leven al klimaatburgemeester.”

“Het is de taak van klimaatburgemeesters om de klimaattransitie te versnellen en het thema een podium te geven", vertelt Van den Berg. In het dagelijks leven is ze mede-eigenaar van architectenbureau Blossom Architecture. “Mijn expertise in circulaire economie en architectuur neem ik natuurlijk mee in mijn werk als klimaatburgemeester.”

Vier speerpunten

Van den Berg nam het stokje over van Jean Frantzen en hoewel ze nog maar net in functie is, heeft ze meer dan genoeg plannen. “Ik ben al meer dan twee maanden bezig”, lacht ze. “Ik ben nogal resultaatgericht ingesteld.” Haar plannen zijn dan ook ambitieus. “Ik heb vier speerpunten voor mezelf bepaald. Ten eerste wil ik iets doen aan sociale duurzaamheid. Mensen met geld of organisatorisch talent kunnen heel veel goeie dingen doen op het gebied van duurzaamheid. Maar er is een andere laag in onze samenleving die niet weet hoe ze dat moet aanpakken of die er geen geld voor heeft. Duurzaamheid wordt hiermee haast een elitaire kwestie. Wat ik wil doen is met grote Zwolse bedrijven als Scania, Isala en Wehkamp in gesprek gaan over hun klimaatbudget. In de praktijk wordt dat meestal ingezet voor het fietsenplan, maar heel veel mensen hebben al een fiets. Ik wil vragen om het om te zetten naar vouchers die mensen kunnen gebruiken om hun huis te verduurzamen. Het aanbieden van duurzaamheidsvouchers kan ook helpen om personeel aan te trekken.”

Houtbouw

Het tweede en derde speerpunt van Van den Berg hangen met elkaar samen en hebben alles te maken met houtbouw. “Mijn streven is om in de gebouwde omgeving meer biobased materialen toe te passen en met name hout. Ik ga kijken welke middelen de gemeente voorhanden heeft om hier meer aandacht voor te hebben. Een kans ligt bij de welstandsnota. Die kan relatief snel aangepast worden en daarom zie ik daar kansen.” Om houtbouw in de toekomst de norm te laten worden is het wel nodig dat professionals daarop voorbereid zijn. Het derde speerpunt van Van den Berg richt zich daarom op studenten en docenten. “Een dag per week geef ik les op Windesheim. Ik ga het kennisniveau bij de opleiding Bouwkunde op het gebied van houtbouw omhoog krikken. Het doel is dat straks 50 procent van de studenten afstudeert op houtbouw. Dit zou misschien meteen een manier kunnen zijn om sneller kennis over biobased bouwen en houtbouw in het curriculum te krijgen.”

Circulaire economie als verdienmodel

Als laatste noemt Van den Berg de circulaire economie. “Die stond een tijdje in de spotlights, maar de animo zakt een beetje weg. Hoe dat komt? Misschien omdat de energieprijzen zo hoog zijn, dat daar meer aandacht voor is. Ik wil die aandacht genereren door lezingen te houden over de circulaire economie. We moeten een economisch principe neerzetten om gedragsverandering voor elkaar te krijgen. Het is heel simpel, als er business in zit, dan werkt het.”

'Het zijn de basics'

Wie met klimaatburgemeester Maartje van den Berg in gesprek wil kan op 30 november naar Congres Natuurlijk in Zwolle komen. Hoe zit het eigenlijk met haar eigen natuurinclusieve ambities? “Mijn motto is al heel lang dat je geen dingen moet doen die mens en milieu nodeloos schaden. En eigenlijk doe ik mijn werk al 25 jaar op deze manier. Het is niet spannend, het zijn de basics. Volgens mij werken architecten al heel lang zo. We horen vaak dat er al zo veel moet. Je kunt al die opgaven niet separaat oplossen, daar hebben we de vierkante meters niet voor. Je zult moeten stapelen en uiteindelijk wordt het daar ook nog eens minder duur van.”

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven