Een stad die overloopt in het landschap

Een stad die overloopt in het landschap

Bertus Stufken woont in het gebied ten zuiden van de A1, een locatie waar de gemeente Apeldoorn haar oog op heeft laten vallen. Er moet uitgebreid, gebouwd, gewoond, gewerkt en vooral geleefd worden.

Als je zelf ontwerper van de buitenruimte bent gaat het je natuurlijk niet in de koude kleren zitten wanneer de gemeente jouw achtertuin op de schop wil nemen. Bertus' onderneming Stufken-Buitenruimte is gevestigd in Beekbergen en vanuit het gebied zelf is hij druk bezig om op eigen initiatief het voortouw te nemen in deze gebiedsontwikkeling. Mireille Langendijk woont dichtbij en kent het gebied goed. Ze heeft haar eigen studio als innovatieve en natuurinclusieve architecte. Dit is de eerste keer dat de gemeente over de snelweg wil bouwen en dat lijkt haar een unieke kans om te laten zien hoe goed je de natuur kan verweven met wonen, werken en recreëren. Een stad die overloopt in het landschap.

Ten zuiden van de A1 is ruimte. Er liggen landschappelijke kwaliteitsdragers zoals het Beekbergerwoud, Landgoed Klarenbeek, het kanaal en vele beken, en wat de gemeente betreft is daartussen ruimte voor ontwikkeling. Een forse ontwikkeling van zo’n 2000 tot 3000 woningen. De gemeente heeft een gebiedsprofiel opgesteld in haar Omgevingsvisie 2040. Binnen deze kaders voert een groep studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling aan Saxion Hogeschool een opdracht uit voor Bertus Stufken en Mireille Langendijk.  

Het doel is een natuur- en sociaal inclusieve invulling geven aan deze ontwikkeling. "Wij zijn druk bezig met het uitvoeren van een grote hoeveelheid analyses om het gebied goed in kaart te brengen, en hier een visie voor te ontwikkelen. Onze frisse blik op de casus en de realiteit van zo’n gebiedsontwikkeling is een echte toevoeging van studenten betrekken bij je vraagstukken. Op zo’n zelfde manier willen wij graag professionals inzetten om óns weer aan te vullen", vertelt Aniek Wierstra namens de studenten.

Tijdens Congres Natuurlijk, op 24 november in Zwolle, presenteren de studenten hun casus. En vragen ze de deelnemers om actief mee te denken. “Wat zijn gemiste kansen uit jouw loopbaan die wij écht moeten meenemen? Zijn er voorbeelden van successen die wij moeten benutten, of help jij ons om dat voorbeeld te worden? Op welke manier de casus je ook aanspreekt, je kan bij ons je ei kwijt vóór en na het congres.”

Deelname aan Conges Natuurlijk is gratis. Klik hier om je aan te melden.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven